
Informatie
Onder de tabbladen van deze pagina kun je veel informatie vinden over de verschillende behandelingen die wij aanbieden. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt in de tandheelkunde, en daardoor is het bijna onmogelijk om alles op een website samen te vatten. Tijdens het consult kunnen wij je alle mogelijkheden in meer detail voorleggen.
​
Hieronder vind je een overzicht van de deelgebieden in de tandheelkunde waar wij ervaring mee hebben.

Preventie
Een gezond gebit begint met goede preventie. Dit begint al bij een kleine pup of kitten. Het is belangrijk het gebit bij de eerste dierenartsbezoeken te laten controleren op een goede stand. Ook is het dagelijks tanden poetsen belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen. Oefenen met tanden poetsen kan het beste vanaf jonge leeftijd, immers: jong geleerd is oud gedaan!
Dentale röntgenfoto's
Wij beginnen elke gebitsbehandeling met het maken van röntgenfoto's van alle tanden en kiezen. Zelfs als de buitenkant van een tand er goed uit ziet, kunnen er problemen zijn met de wortels. Uit onderzoek is gebleken dat zonder het maken van röntgenfoto's 40% van de aandoeningen wordt gemist bij katten, en 28% van de aandoeningen bij honden. Dit betekent dat als bij deze patiënten geen foto's gemaakt worden, ze met kiespijn blijven lopen ondanks een gebitsbehandeling. Ook geven foto's meer informatie over welke behandelingsopties mogelijk zijn bij een probleem.


Gebitsreiniging
Na het maken van de röntgenfoto's gaan we over tot een uitgebreide gebitsinspectie en reiniging. De tanden en kiezen worden zowel handmatig als met ultrasone apparatuur schoongemaakt. Voor een goede reiniging is het nodig om ook onder de tandvleesrand goed schoon te maken. Op die manier worden ontstekingen voorkomen.
Parodontologie
Parodontitis, ofwel een ontsteking aan de weefsels die de tand of kies op zijn plek in de kaak houden, is het meest voorkomende gebitsprobleem bij honden en katten. De ontsteking begint bij het tandvlees en als het niet behandeld wordt breidt het zich uit naar de diepere weefsels, tot aan het kaakbot. Uiteindelijk gaat de tand los zitten en moet deze verwijderd worden. Een regelmatige gebitsreiniging kan dit probleem voorkomen, maar als het bot al ontstoken is, zijn andere behandelingen nodig. Soms is het het beste om de tand te trekken, maar in andere gevallen kan het mogelijk zijn de tand te sparen met een behandeling waarbij we het bot proberen te stimuleren weer terug te groeien. Wel vergt dit een goede poetsroutine thuis, anders slaan deze behandelingen vaak niet aan.


Endontologie
Endontologie behandelt problemen met het wortelkanaal van tanden en kiezen. Als een tand of kies breekt is het bijna altijd nodig hier iets aan te doen. Zelfs een klein breukje kan al problemen als gevoeligheid of ontstekingen veroorzaken. Soms is het voldoende om een tand te restaureren, maar in andere gevallen kan het nodig zijn een wortelkanaalbehandeling uit te voeren als de tand behouden moet blijven.
Orthodontie
Tegenwoordig zien we bij veel huisdieren problemen door scheefstand van het gebit. Soms is dit toeval, maar bij veel rassen is dit de standaard vanwege een afwijkende vorm van de schedel, vooral bij de kortsnuitige rassen (zoals Bulldoggen, Shih Tzu's, Mopshonden en bij de katten Perzen en Britse kortharen). Ook zien we bij sommige langsnuitige rassen (vooral Teckels en Labradoodles) problemen met een te smalle onderkaak, waardoor de onderhoektanden in het gehemelte prikken. Dit kan al problemen geven vanaf het moment dat het melkgebit doorkomt op enkele weken leeftijd. Scheefstand van tanden, of malocclusie, kan erg vervelend zijn voor een dier, en het is dus goed om zo jong mogelijk al het gebit te laten controleren en eventueel te laten corrigeren als dat nodig blijkt.


Restauraties
Als een tand of kies breekt maar behouden moet blijven, kan ervoor gekozen worden de tand te restaureren (al dan niet na een wortelkanaalbehandeling). Soms kan dit met een eenvoudige sealing om de zenuwkanaaltjes af te sluiten, maar het gebeurt ook dat het nodig is een grotere restauratie uit te voeren, of zelfs een kroon te plaatsen. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij werkhonden zoals politiehonden. Een kroon plaatsen kan daarnaast tanden en kiezen beschermen tegen slijtage.