
Behandelingen
Hier vind je een overzicht van de verschillende behandelingen die wij kunnen uitvoeren. Wij breiden onze mogelijkheden steeds uit, het overzicht op deze pagina is niet compleet. Neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken.
​

Tanden trekken
Naast het reinigen en het maken van dentale röntgenfoto's is het trekken van tanden en kiezen de meest voorkomende behandeling in de tandheelkunde bij huisdieren. Er zijn veel verschillende redenen om een tand te trekken. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken tand, een tand die scheefstaat en daardoor in de weg zit, of een tand die aan het ontsteken is. Soms zijn er andere behandelingen mogelijk, maar deze behandelingen zijn vaak duurder dan de tand trekken, en worden meestal alleen uitgevoerd als het om belangrijke tanden gaat zoals de hoektanden en de grote scheurkiezen.
De tijd die nodig is om een tand te trekken hangt van veel factoren af: zit de tand al los of zijn de wortels juist vastgegroeid aan de kaak? Heeft de tand 1 of meerdere wortels? Hoe lang zijn de wortels? Daarom is geen enkele extractie hetzelfde.
Melktanden trekken
Soms is het bij jonge pups al nodig om tandjes te trekken, bijvoorbeeld als de onderhoektanden in het gehemelte prikken doordat de onderkaak te smal is, of als er een tandje gebroken is. Het is belangrijk om regelmatig thuis even naar de tandjes van je pup te kijken zodat je kan ingrijpen als er een tandje breekt. Het niet verwijderen van een gebroken melktand kan leiden tot ontsteking van de volwassen tand die eronder zit. Daarom is het altijd nodig om gebroken tandjes te behandelen!
Ook gebeurt het regelmatig (vooral bij kleine rassen) dat de melktanden niet goed wisselen en blijven staan als de volwassen tand al doorkomt. Ook hier moet snel ingegrepen worden om te voorkomen dat de volwassen tand scheef komt te staan.


Tanden inkorten
Tanden inkorten doen we vooral om te voorkomen dat een huisdier zichzelf pijn doet door scheefstand van het gebit. Dit komt bijvoorbeeld veel voor bij katten, vooral Britse kortharen, die met hun grote scheurkiezen in hun eigen onderkaak kunnen bijten waardoor pijnlijke ontstekingen kunnen ontstaan. Vaak kunnen we ze helpen door het scherpe puntje van de kies af te halen en dit te sealen. Op die manier hoeft zo'n kies niet getrokken te worden. Bij honden zien we vaak problemen met scheve onderhoektanden. Deze kunnen ook worden ingekort, hoewel dit een wat lastiger behandeling kan zijn omdat hierbij het wortelkanaal bloot komt te liggen, en er dus meer risico is op het ontstaan van ontstekingen aan de tand. Controle röntgenfoto's na een aantal maanden zijn dan ook essentieel bij dit soort behandelingen.
Wortelkanaalbehandeling
Als een tand of kies gebroken is tot aan het wortelkanaal, of door een andere oorzaak de wortel dood is gegaan, kan het mogelijk zijn de tand te redden door een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Een wortelkanaalbehandeling neemt in veel gevallen meer tijd in beslag dan een tand trekken, en is daardoor duurder. Daarom doen we dit vooral bij belangrijke tanden en kiezen zoals de hoektanden en de grote scheurkiezen. Een wortelkanaalbehandeling bij een kies is complexer dan bij een hoektand omdat kiezen meerdere wortels hebben en alle wortels van een kies behandeld moeten worden.


Losse tanden
Als een tand los zit betekent dit meestal dat de tand getrokken moet worden. Bij de meeste huisdieren komen tanden of kiezen los te zitten doordat ze al langere tijd ontstoken zijn of doordat er te weinig bot aanwezig is om de wortel stevig op zijn plek te houden, bijvoorbeeld bij ondersnijtanden bij kleine hondenrassen. Soms gebeurt het echter dat een gezonde tand los komt te zitten, bijvoorbeeld door te hard trekken tijdens het spelen of tijdens een gevecht, of door een harde klap tegen de snuit. Als de tand en de tandkas niet te erg beschadigd zijn is het soms mogelijk de tand terug te plaatsen. De tand wordt dan aan andere tanden vastgezet met een spalk zodat hij kan genezen. Dit moet wel zo snel mogelijk gebeuren, hoe langer er gewacht wordt hoe kleiner de kans dat de tand weer vast komt te zitten. Als de behandeling is geslaagd, zal na een paar weken een wortelkanaalbehandeling gedaan moeten worden om de behandeling af te ronden.